Receptsamling

Dinkelris med äpple och senapsvinägrett

Skriv ut recept

Detta behövs för 4 portioner

Dinkelris
• 5 dl dinkel helkärna
• 10 dl vatten
• 1 gul lök
• 250g vitkål
• 150g kantareller eller annan svamp
• 2 syrliga äpple
• 1 rödlök

Vinägrett
• 2 msk äppelbalsamvinäger
• 1 dl senapsolja
• 3 msk korvasenap
• Salt och peppa
r

Gör så här:

Skölj dinkelkärnorna väl i kallt vatten. Koka i 15 min i 10 dl lättsaltat vatten. Häll av överblivet vatten när de kokat färdigt.

Vinägretten: Vispa samman ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Strimla vitkål och gul lök bryn lätt i stekpanna tillsammans med svampen. Skiva äpplet tunt och strimla rödlöken. Blanda samman allt med vinägretten och smaka av med salt och peppar

 
Pannbiff med potatis och morotsmos och senapskräm

Skriv ut receptet


Detta behövs för 4 portioner

Pannbiffar
• 800 g blandfärs
• 1 gul lök, hackad
• 1 morot, riven
• 1 ägg
• Smör att steka i
• Salt och peppar
Potatismos
• 10 potatisar
• 3 morötter
• 75 g smör
• 1 dl grädde
• Salt och peppar
Senapskräm
• 0,5 dl honung, ej flytande
• 1 knippe persilja, hackad
• 1 dl Dischhång senap
• 1,5 msk Jättestark senap
• 1 dl Senapsolja
• 1 msk vinäger
Gör så här:

Moset: skala potatis och morötter, koka mjuka. Vispa med elvisp tillsammans med smör och grädde, smaka av med salt och peppar.

Pannbiffar: Finhacka lök och riv moroten, blanda med färsen, ett ägg, salt och peppar. Stek i smör tills köttsaften är genomskinlig.

Senapskräm: Blanda honung, hackad persilja och senapen, vispa droppvis i oljan under omrörning. Tillsätt vinäger och smaka av med salt och peppar.

 

Stekt kycklingfilé med rostade rotsaker med dragon- och senapssås

Skriv ut recept

Detta behövs för 4 portioner


• 4 kycklingfiléer
• 4 morötter
• 3 rödbetor
• 10 potatisar
• Senaps olja
• Salt


Dragon- och senapssås
• Smör
• 2 msk Mjöl
• 4 dl mjölk
• 1 schalottenlök
• ½ äpple
• 2 msk dragon
• Starke hans senap efter smak
• Salt och peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva rotfrukterna, placera i ugnsform och ringla över senapsolja och krydda med salt och peppar.

Bryn kycklingfiléerna i stekpanna, stek sedan klart de i ugnen, antingen i en ugnsform eller på ett galler ovanför rotfrukterna. Saftigast blir kycklingen med hjälp av stektermerometer, innetemperaturen ska då vara 72 grader.

Finhacka schalottenlök och äpplet, fräs i kastrull med smör.

Sänk värmen och tillsätt mjölet under omrörning, därefter mjölken, låt sjuda upp, låt såsen puttra på låg värme under omrörning och tillsätt dragon.

Ta av kastrullen från värmen, smaka av med Starke Hans, salt och peppar. Tillsäts Starke Hans när såsen kokar så kan smaken blir besk.